Verslag Tannet diner december (Iznik Tiles & Ceramics)
Activiteiten

Verslag Tannet diner december (Iznik Tiles & Ceramics)

Op vrijdag 5 december 2014 vond onze maandelijkse TANNET Diner plaats in restaurant Van de Markt in Amsterdam. Een groep van ca. vijftig genodigden kwamen bijeen om elkaar te ontmoeten en te luisteren naar het verhaal van Mehmet Akbaygil, directeur van Iznik Tiles and Ceramics. Mehmet gaf een uitgebreide presentatie over de culturele waarde van de keramiekkunst uit de Turkse stad Iznik, het oude Nicaea. Toehoorders waren vertegenwoordigers van organisaties uit het bedrijfsleven, culturele instellingen en overheden.

Iznik Foundation

Het in Amsterdam gevestigde Iznik Tiles & Ceramics produceert handgemaakte tegels en serviesgoed uit Iznik en is nauw verbonden aan de Iznik Foundation in Turkije. Deze stichting zet zich via educatieprogramma’s in voor het behoud van de Iznik-kunst als onderdeel van het werelderfgoed. Na jaren van onderzoek en experimenten heeft de organisatie het traditionele, ambachtelijke productieproces van Iznik-keramiek weten te achterhalen. Alle producten van Iznik Foundation, gemaakt van kwarts en keramiek, worden volledig met de hand gemaakt in de stijl van de ambachtslieden uit het 16e eeuwse Iznik. Vanwege het hoge gehalte kwarts in de producten – tegels bestaan voor 85% uit gemalen kwartssteen – kunnen de tegels feitelijk worden aangemerkt als halfedelstenen.

Productieproces

Na de presentatie hadden de aanwezigen uitgebreid de gelegenheid om te reageren. Zo werd er gevraagd naar de strategie voor de verovering van de Europese markt (‘in kleine stappen’), de productie van de kleuren (‘volledig eigen recept en 100% natuurlijke materialen’) en of er vanwege de culturele waarde financiële steun komt vanuit de overheid (‘de overheid is in Turkije een belangrijke opdrachtgever’). Ook werd er gevraagd naar de mogelijkheid van optimalisatie van het productieproces. De heer Akbaygil gaf aan dat het technisch mogelijk zou zijn om de productie machinaal te optimaliseren. Echter, het is een strategische keuze geweest om dit niet te doen, omdat dit het ambachtelijke karakter van de Iznik-kunst teniet zal doen.

Een aantal foto’s van de avond is te vinden op de Twitter-account van TANNET.
Meer informatie over Iznik Tiles & Ceramics is te vinden op www.iznik.nl.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X