Verslag – Diner met Joost Lagendijk
Activiteiten

Verslag – Diner met Joost Lagendijk

Wie is Recep Tayyip Erdogan en wat beweegt hem? Wat maakt het dat hij als een charismatische leider wordt gezien door velen? In Turkije prijzen zijn aanhangers de hervormingen onder Erdogans leiding die hebben gezorgd voor economische groei, betere openbare voorzieningen en een toegenomen Turks zelfvertrouwen. Conservatieve moslims herkennen in Erdogan de man die hun waarden en opvattingen deelt en verdedigt. Tegenstanders laten kritische geluiden horen over aantasting van democratische grondbeginselen en afgenomen persvrijheid. In het westen leeft alom de overtuiging dat Erdogan een dictator is die op weg is de sharia in te voeren en terug te gaan naar het Arabische schrift.

Joost Lagendijk heeft er een boek over geschreven en op 3 februari was hij te gast bij Tannet om zijn boek toe te lichten. Vanuit een culturele en historische context, legde Joost uit hoe in zijn visie Erdogan kon uitgroeien tot alleenheerser, wat zijn opvattingen zijn, waar de steun voor hem vandaan komt en waarom tegelijkertijd de weerstand tegen hem zo groot is. Naast zijn kritische blik, geeft Lagendijk tevens nuance en context bij de gangbare vooroordelen over Erdogan en weerlegt de opvatting dat Erdogan een Islamistische dictator is die van Turkije een tweede Iran wil maken. Volgens Lagendijk maakt Erdogan deel uit van een groep sterke leiders – in Erdogan’s termen de vertegenwoordiger van de nationale wil – over de hele wereld die weinig affiniteit hebben met de liberale democratie zoals wij die kennen in Nederland en andere landen in Europa.

Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk (1957) is politiek analist en publicist en woont in Istanbul. Zijn boek ‘Erdogan in een notendop’ is te bestellen via de gangbare (online) boekhandels.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X