Verslag Diner & boekpresentatie Meltem Halaceli
Activiteiten

Verslag Diner & boekpresentatie Meltem Halaceli

Op 2 oktober jl. hield ik, schrijfster en arabiste Meltem Halaceli, een korte presentatie bij TANNET over mijn weg naar het schrijversvak. Volgende maand debuteer ik met mijn literaire non-fictie boek ‘De geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali’ bij Athenaeum-Polak & Van Gennep in Amsterdam, waarvoor ik het Arabische dagboek van mijn grootvader uit Adana over de Eerste Wereldoorlog heb vertaald. Ik vertelde hierna in het kort dat mijn weg naar het schrijversvak geen rechtlijnig doelgericht pad was.

Ondernemersfamilie

Op mijn zeventiende wilde ik naar de kunstacademie, maar ik kom uit een ondernemersfamilie waarin kunst en het leven dat daarbij hoort als een onzeker bestaan te boek staat. Een aanname die voor heel veel mensen uit de Turkse gemeenschap geldt. Uitgaande van deze persoonlijke ervaring poneerde ik de stelling dat er weinig tweede of derde generatie personen met een Turkse achtergrond een bijdrage leveren aan de Nederlandse literaire wereld of de kunstsector in het algemeen. Ik vind dat een gemis en beschouw deze bijdrage als een laatste fase in de voltooiing van het emancipatie-proces van onze gemeenschap in Nederland. Onze ouders kwamen hier veelal om economische redenen en wij zijn ook met die notie opgegroeid. Maar daar houdt onze rol in de samenleving niet op. 

Te weinig Turks-Nederlandse schrijvers

Met jullie hebben we een aantal vergelijkingen gemaakt met andere etnische gemeenschappen in Nederland: iemand van jullie was van mening dat zij ‘het veel beter doen’, ‘beter geïntegreerd zijn’ en ‘beter Nederlands spreken.’ Daar ben ik het mee eens. We spraken over welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen: minder sociale controle, beperkte visie op het belang van het lezen van literatuur, minder nationalistische gevoelens, minder gericht op land van herkomst. Zijn deze drie belangrijke kenmerken echter de enige belemmeringen voor onze gemeenschap om onze kunstzinnige kanten te laten zien? Kunst maken is de gedachten van mensen beïnvloeden en hun beeldvorming een beetje helpen veranderen. Ik denk dat bovengenoemde redenen wezenlijke onderdelen van het probleem zijn. Een andere kant is echter ook dat wij de gevestigde media en gevestigde culturele platforms die er zijn om deze uitingen zichtbaar te maken niet voldoende benutten en zij ons ook niet genoeg in het vizier hebben. Diversiteit behalen is nog steeds een belangrijk doel voor veel van de gevestigde media en platforms. En wij moeten meer netwerken buiten onze eigen bekende ‘Turkse’ kringen.

Schrijvers steunen

Al met al vond ik het een goed gesprek en ik hoop dat er onder jullie personen zijn die lokale initiatieven zoals de literaire vereniging ‘Agora Lettera’ in Amsterdam en jonge mensen zoals ik die debuteren met een boek willen toejuichen en steunen. Het was erg fijn dat jullie dit al met jullie gedachten willen doen. Het prachtigste is natuurlijk dat jullie allemaal een (of meer) exempla(a)ren kopen voor jezelf of voor iemand anders en dat cadeau willen doen. Mijn verhaal is herkenbaar voor veel Turkse jongeren, want wij hebben allemaal een opa die de Eerste wereldoorlog heeft meegemaakt en getuige was van de oprichting van de Turkse Republiek. De teloorgang van het Osmaanse Rijk en het ontstaan van de Turkse Republiek uit de Eerste Wereldoorlog was een scharnierpunt in de wereldgeschiedenis, want niet alleen was het eeuwenoude rijk verdwenen, maar ook het Midden Oosten zoals we die nu kennen ontstond. De kiemen voor de huidige opstanden zijn toen geplant.

Op de hoogte blijven

Wie op de hoogte wil blijven van mijn blogs en presentaties? Stuur mij een mail of voeg mij toe op social media. (Zie gegevens hieronder.)

Graag tot een volgende keer!
Meltem Halaceli, Amsterdam, 11 oktober 2015

Biografie Meltem Halaceli
Meltem Halaceli (Hengelo) is een Nederlandse schrijfster en Middenoosten- deskundige van ArabischTurkse afkomst. Halaceli studeerde Arabische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en schreef haar Masterscriptie over de memoires van haar Osmaans Arabisch grootvader Sulayman Hadj Ali [Adana-Turkije, 1892-1958]. Hadj Ali maakte de Eerste Wereldoorlog mee als dienstplichtige. In november 2015 komt haar debuut uit bij uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep over haar familiegeschiedenis, die gebaseerd is op de memoires van haar grootvader. Zij was producent en researcher voor ‘Langs de grenzen van Turkije’, de documentaire reeks met Bram Vermeulen voor de VPRO en radiodocumentarie van Onvoltooid Verleden Tijd met Mathijs Deen. Halaceli geeft tevens lezingen en presenteert programma’s over Arabische poëzie en de geschiedenis van Turkije, het Midden-Oosten en de recente opstanden in Turkije.

Meltem Halaceli
Writer/Middle-East expert
w: http://www.meltemhalaceli.com
e: meltem.halaceli@gmail.com
t:@meltem284

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X