Turkse-Nederlanders herkennen zich niet in onderzoek
In de media

Turkse-Nederlanders herkennen zich niet in onderzoek

Op 11 november heeft het onderzoeksbureau Motivaction een onderzoeksrapport gepubliceerd onder de titel “Nederlandse moslimjongeren en de Arabische Herfst”. Dit onderzoek is in opdracht van Forum uitgevoerd en heeft enkele zeer verontrustende uitkomsten met betrekking tot de houding van Turks-Nederlandse jongeren tegenover organisaties zoals IS.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor velen zeer verrassend volgens de NOS en zo ook voor TANNET, wij herkennen ons niet in deze resultaten. Wij zijn in die zin zeer content met de vele kritische tegengeluiden in de maatschappij uit de afgelopen dagen sinds de publicatie van dit onderzoek en de berichtgeving hieromtrent in de landelijke media. 

Zo blijkt uit andere onderzoeken dat de houding tegenover IS bij 90% van de ondervraagden afkeurend is (Link 1: turkse-jongeren-op-internet-juist-tegen-geweld-aan-anders-gelovigen). Bij een Turks onderzoek (Link 2: iside_turkiyeden_destek_varmi?) uit afgelopen september, waarbij ruim 1.800 mensen zijn ondervraagd, komt naar voren dat 80% van de inwoners van Turkije met afschuw spreken over de IS. De uitkomsten van Motivaction staan daarmee haaks op deze onderzoeken en het beeld dat wij hebben vanuit onze achterban. Deze gegevens doen ons sterk twijfelen over de uitvoering van het onderzoek en in welke mate het representatief kan zijn voor 200.000 Turks-Nederlandse jongeren. Het argument dat analfabetisme binnen deze groep een reden is om geen online onderzoek methodieken toe te passen snijdt ons inziens geen hout. Volgens de cijfers van het CBS (Link 3: CBS cijfers) is analfabetisme in de 2e generatie Turkse Nederlanders rond de 1%.

Wij willen graag benadrukken dat we bestaande en duidelijk identificeerbare problemen niet willen wegwuiven en juist een voorstander zijn om dit in een brede dialoog op te pakken. Wel dient dit ons inziens op basis van juiste inzichten te gebeuren. Zo onderstrepen wij bijvoorbeeld de observatie van Motivaction dat berichten vanuit Turkije en de Turkse regering impact heeft op de Turkse Nederlanders in ons land. De Nederlandse overheid heeft daarom een belangrijke taak om in samenwerking met maatschappelijke organisaties uit de Turks-Nederlandse minderheid inzichtelijk te krijgen waarom een deel van deze groep inwoners en burgers van Nederland na 50 jaar en 3 generaties aanwezigheid nog steeds een sterkere verbondenheid met Turkije lijken te hebben dan met Nederland.

Uiteraard steken wij hiervoor ook graag onze hand in eigen boezem. Tannet maakt zich al jaren sterk voor de Nederlandse samenleving door op verschillende platformen bij Turks-Nederlandse jongeren uit te dragen dat wij onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving, ons moeten mengen in de aangelegenheden van het land waarin wij leven en waar van toepassing ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We juichen de verklaring van Minister Asscher dan ook toe om breder en dieper onderzoek in te stellen naar dit onderwerp.

Bestuur TANNET
13 november 2014 online resume writing services

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X