TANNET helpt kinderen in aardbevingsgebied met nieuw project
Featured In de media

TANNET helpt kinderen in aardbevingsgebied met nieuw project

TANNET HULPPROJECT – KINDEREN IN HET AARDBEVINGSGEBIED
Vrijwilligers en donateurs gezocht !!

Help (wees)kinderen die zijn getroffen door de aardbeving met:

 • een studiebeurs vanaf €25,- per maand en/ of
 • mentorschap en mentale steun
 • Lancering op 23 april (23 Nisan)

We gaan starten, en wel op 23 april 2023
Achter de schermen is de werkgroep Kinderen in het aardbevingsgebied, inmiddels omgedoopt tot ‘werkgroep KIA’, druk bezig met het onderzoek naar de mogelijkheden om vorm te geven aan de projecten gericht op kinderen. De omvang van de hulpvraag en de huidige belasting op lokale autoriteiten maakt de doorlooptijd voor het opzetten van structurele projecten langs de officiële lijn langer dan gehoopt. Daarom is besloten om op de korte termijn kleinschalig het mentorproject te omarmen en vooral te beginnen met het bieden van steun.

Via directe contacten met middelbare scholen in Turkije (‘ortaokul/lise’) – ook buiten het aardbevingsgebied – verzamelen we gegevens van gedupeerde leerlingen die door de aardbeving familie en/of hun thuis zijn verloren en direct steun behoeven om door te kunnen gaan met hun opleiding. Dit betreffen kostschool leerlingen (‘yatılı öğrenciler’) uit het aardbevingsgebied.

Deze leerlingen kunnen rechtstreeks gesteund worden door donateurs uit ons netwerk in de vorm van een studiebeurs. Aanvullend kan een donateur ook een mentorrol hebben. Hierdoor kan een mentor de ontstane emotionele leegte van een leerling vervullen, bijvoorbeeld door over onderwerpen te praten waar de student hulp bij nodig heeft.

Ook andere projecten zoals schoolgebouwen realiseren
Parallel zullen we doorwerken aan alternatieve projecten om soelaas te bieden aan de kinderen in het aardbevingsgebied. Zo proberen we aansluiting te zoeken bij samenwerkingspartners en de lokale autoriteiten om een of meerdere tijdelijke schoollocaties te helpen realiseren. Zodra dit project concrete vormen aanneemt zullen we dit in een update met jullie communiceren. Geïnteresseerden die tips hebben of die bereid zijn om dit project financieel te steunen worden eveneens verzocht zich via deze link bij de werkgroep KIA te melden.

Tot slot willen we ons streven naar structurele impact benadrukken. De gevolgen van de aardbeving zullen nog jaren gevoeld worden. En in de waan van de dag zal het aardbevingsgebied met de tijd minder sterk op ons netvlies blijven. Laten we de slachtoffers van de aardbeving niet vergeten en laten we met het oog op het komende Ramadan feest en de ’23 Nisan’ viering bekijken hoe we een kleine maar belangrijke steun aan de kinderen in het aardbevingsgebied kunnen bieden.

Samen staan we sterk!

Praktische informatie over het KIA mentorproject:

 • De Turkse landelijke norm voor een studiebeurs van een student aan de universiteit/middelbare school bedraagt momenteel 1250 Turkse Lira per maand. Het minimumbedrag van andere instanties bedraagt gemiddeld 500 Turkse Lira per maand. Wij beogen met het mentorproject een studiebeurs per student van 1000 Turkse Lira te geven. In euro’s omgerekend houdt een volle studiebeurs ongeveer € 50 per maand in.
 • Van donateurs vragen wij een commitment van minimaal €25,- per maand voor een periode van minimaal 1 jaar. Daarmee kunnen twee donateurs samen 1 leerling een jaar lang een studiebeurs bieden.
 • Indien een donateur wilt stoppen, dan dient dit minimum 2 maanden van tevoren aangegeven te worden. Dit is tevens van toepassing op het mentorschap.
 • De donatie zal maandelijks worden afgeschreven en er zal op worden toegezien dat de studiebeurs rechtstreeks bij de betreffende leerling terechtkomt. Het doel is volledige transparantie te bieden en dit door middel van bankafschriften ook te delen met de donateur.
 • Het mentorschap is vrijwillig naast het donateurschap en alleen bedoeld indien het structureel en voor een minimumtijd van 1 jaar plaats kan vinden.
 • Geïnteresseerde mentoren zullen worden voorbereid middels workshops (hoe om te gaan met kinderen die een dergelijke traumatische ervaring hebben meegemaakt). Er zullen structurele incheck momenten gepland worden met de werkgroep waarbij de communicatie met de leerlingen zal worden geëvalueerd.

Lancering 23 april
Het streven is om het startschot van het mentorproject te geven tijdens de komende ‘23 Nisan’ viering, de Turks nationale feestdag op 23 april gericht op kinderen, waarbij de eerste leerlingen gekoppeld zullen worden aan mentors.

Aanmelden
Geïnteresseerden worden verzocht zich via deze link te melden bij de werkgroep KIA en daarbij aan te geven hoeveel leerlingen ze willen steunen en hoe ze dit willen vormgeven (enkel het donateurschap of gecombineerd met het mentorschap). De werkgroep KIA zal vervolgens in contact treden om meer informatie te delen en nader af te stemmen.

Leave feedback about this

 • Quality
 • Price
 • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X