Kies je opleiding kritisch!
In de media

Kies je opleiding kritisch!

Column Smaakmakers in Brabantsdagblad zaterdag 17 juli 2010, pagina 38

Een enkeling kan er maar geen genoeg van krijgen en laat de vlag met bungelende boekentas nog triomfantelijk buiten hangen: slagen moet je immers uitbundig en lang vieren. En dat klopt. Slagen voor je middelbare school is van cruciaal belang voor je latere leven. Het is de eerste flinke hobbel die je met succes hebt genomen en die de deuren opent naar een invulling van je werkzame bestaan. Een aantal weken geleden hing Tilburg vol met deze trofeeën. Een feestelijk aanzicht! En toch… Uit onderzoek blijkt dat in Tilburg een flink aantal leerlingen deze eerste eindstreep niet halen of later omdat ze in oorsprong ‘verkeerd’ kiezen of verkeerd geadviseerd worden. Aan de ene kant worden kinderen ‘gedwongen’ door de ouders de theoretische leerweg te kiezen. Aan de andere kant geven de leerkrachten verkeerde adviezen aan met name kinderen uit lagere sociale klassen. Zo bereikt bijvoorbeeld 53% van de Nieuwe Nederlanders via verschillende vormen van voortgezet onderwijs de universiteit. In dit traject haken velen af, immers voor deze lange weg heb je echte doorzetters nodig.

Bij een keuze voor de theoretisch leerweg die na een tweetal jaren te moeilijk blijkt te zijn of blijkt niet aan te sluiten bij de meer praktisch ingestelde jongeren. Gedesillusioneerd en gedemotiveerd komen ze dan uiteindelijk terecht op de VMBO- scholen met de beroepsgerichte leerwegen die er een hele kluif aan hebben deze scholieren alsnog naar de eindstreep te brengen (wat dan voor sommigen ook niet meer lukt). Jammer toch dat deze opleidingen een slecht imago hebben ondanks een goed toekomstperspectief. Loodgieters, timmerlieden, verzorgenden en dies meer zijn meer dan eens nodig, toch?

Het zou de gemeenschap heel wat minder sores en minder geld kosten, maar vooral meer recht doen aan deze jongeren, wanneer het keuzeproces kritisch wordt doorlopen!

Ugur Pekdemir

Ugur Pekdemir is voorzitter van Tannet, het Turks Academisch Netwerk. Hij is gastcolumnist in de maand juli.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X