INTERVIEW MET SALIH TÜRKER
Featured Interviews

INTERVIEW MET SALIH TÜRKER

Salih Türker, oprichter en directeur van stichting Diversiteitsland, is sinds een aantal jaar binnen het Tannet netwerk een bescheiden en doch graag geziene gast die we graag langs deze weg in de schijnwerpers zetten. Al in zijn studententijd zocht hij een manier om zijn passie voor ondernemerschap te combineren met sociaal maatschappelijke betrokkenheid.

Waar komt je maatschappelijke betrokkenheid vandaan?

Ik ben geboren in Ulft, een dorp vlak bij de Duitse grens. Voor de studie Hbo-Rechten ben ik naar Amsterdam verhuisd en zag ik naast de mooie dingen ook de segregatie. Tijdens de opleiding ben ik overgestapt richting Sociaal Juridische Dienstverlening en heb ik ook een minor Maatschappelijk Ondernemen gedaan. Direct na mijn studie heb ik in 2008 de stichting Diversiteitsland opgericht met als doel mensen uit verschillende leefwerelden elkaar te laten ontmoeten. Ik heb inmiddels een gezin gevormd en woon nog steeds met plezier in Amsterdam.

Elkaar ontmoeten gebeurt niet vanzelfsprekend in een stad als Amsterdam waarin mensen geanonimiseerd en met hun eigen waarheid in bubbels leven. Ondanks de vele communicatiekanalen die we tot onze beschikking hebben leven mensen nog langs elkaar en hierdoor worden kansen gemist. De visie van onze stichting luidt dan ook ‘de wereld is groter dan je flatgebouw’. We willen jongeren zo vroeg mogelijk de wereld beter laten begrijpen zodat ze geen valse start maken op hun 18e jaar.

Wat is de rol van geld in jullie aanpak?

Er heerst een taboe op armoede. Het kan je zomaar overkomen. Denk aan scheiding, ontslag, crisis, verkeerde keuzes, overlijden partner etc. Je buren kunnen het financieel veel slechter hebben dan ze doen overkomen. In 2018 moesten 500.000 mensen rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. Toch is de oorzaak van armoede niet alleen geld gerelateerd. In de wijken waar ik woon en waar we als stichting actief zijn, kom ik gezinnen tegen die minder kansen hebben om uit de ‘erfelijke’ situatie van armoede komen. Ouders dragen hun lage sociaaleconomische positie over aan hun kinderen. Door financiële educatie en talentontwikkeling wil ik de cirkel van armoede doorbreken. Mensen kunnen, door financieel goed voor zichzelf te zorgen en hun sterke kanten te benutten zich beter redden in de samenleving. Dat gun ik iedereen. Met deze motivatie heb ik The Money School opgericht.

Wat is de kracht van The Money School?

Jongeren in grote steden worden bij The Money School in acht lessen financieel bewust en weerbaar gemaakt. Ook ontdekken jongeren bij ons hun talenten en leren ze een ondernemingsplan maken. We nodigen ondernemers en professionals uit als gastdocent om de pupillen te inspireren. Met hun levensverhaal of een beroepspraatje beïnvloeden ze het referentiekader van jongeren. Onlangs hadden we een spreker uit Amsterdam Nieuw West die door zijn digitale vaardigheden een goede functie heeft gekregen binnen een groot bedrijf. Hij groeide op in een groot gezin en in een krap appartement. De laptop die hij kreeg van zijn jonge oom die als ICT’er werkte droeg bij aan zijn persoonlijkheidsontwikkeling. Hij straalde tijdens zijn praatje een veerkrachtige persoonlijkheid uit. De kinderen hingen echt aan zijn lippen. Hij sprak geen woord over de zwakke buurt of slechte rolmodellen waar hij opgroeide en zag vooral kansen. Zijn oom was zijn voorbeeld en die heeft zijn kijk op de toekomst veranderd. Opleiding afronden was zijn boodschap aan alle kinderen. Mijn overtuiging is dat veerkrachtige jongeren minder last zullen hebben van buurtachterstand.

Ook gaan onze jongeren op excursie naar een bedrijf of lokale supermarkt. Ze krijgen een rondleiding en mogen ook achter de kassa staan. Hiermee krijgen jongeren inzicht in de hoe ondernemers denken en doen en er ontstaat een bindging met hun eigen buurt. Op deze manier proberen we ‘de erfelijkheid van armoede’ te doorbreken. Dat is onze missie!

Je bent ambitieus, hoe streef je naar de beste versie van jezelf? 

Beste versie is zoals een software update op dat moment. Er is altijd wel een nog betere versie maar je bent er nog niet ‘compatibel’ voor. Dus ga je van 1.1 naar 1.2. en niet direct naar 2.1. Zodra je wat hebt bereikt en in staat bent om hier betekenis aan te geven, werk je aan persoonlijke groei en aan je compatibiliteit. Voorbeeld: wereldrecordhouder marathonlopen, Eliud Kipchoge’s visie is ‘No Human Is Limited.’ En hij liep vorige jaar in Wenen een marathon (42km) onder de 2 uur. Nog geen andere mens op aarde heeft dit kunnen evenaren. Dat heeft hij niet alleen te danken aan zijn snelle benen. Maar vooral ook zijn innerlijke verbinding, visie en het respect voor het proces (jarenlang trainingen) naar de snelle tijd heeft hem daar gebracht.
Zodra ik mijn innerlijk verbinding heb dan voel ik me zelfverzekerd, overtuigender, gepassioneerd en gaan dingen sneller en beter. Ook het hardlopen. De beste versie van mij zelf is niet meer dan hoe groot ik durf te dromen.

Kun je iets zeggen over je vrije tijdsbesteding?

In mijn vrijetijd loop ik graag hard. In april 2021 wil in de Marathon sub3 (onder de 3 uur) lopen. Mijn motivatie om dit doel te bereiken is om de beste versie van mij zelf te ontdekken. Hoe meer gefocust ik ben op mijn doel hoe scherper ik word in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken in mijn leven en werk. Van hardlopen word ik dus ook zakelijk vitaler!

Heb je een suggestie voor TANNET?

Sinds 2014 ken ik TANNET al. Samen met aantal vrienden van mij van de Rotary (commissie diversiteit) hebben we het initiatief genomen om met TANNET kennis te maken. Rotary is een serviceclub bestaande uit enthousiaste mensen uit verschillende beroepsgroepen. Jaarlijks worden er een of meer goede doelen (vaak lokaal) omarmd om hen te steunen met handen, expertise, netwerk en geld. Wat ik mooi vond toen is hoe TANNET vanuit zijn kracht zicht onderscheidde van andere netwerken. ‘TANNET wil een maatschappelijke bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving door een paradigma shift te creëren’, ‘niet de Turkse afkomst maar de expertise van de Turkse Nederlanders staat voorop.’ Ik denk dat TANNET met deze visie kan rekenen op een stevig fundament, maar voor groeien is samenwerking noodzakelijk.

Het lijkt mij mooi als TANNET mensen uit de sportwereld, liefst uit de atletiek, kan verbinden aan de club of als spreker uit nodigen. Er valt veel te leren van topsporters. Ik kom dan graag luisteren.

Geïnterviewd door Ali Müjde.
Geschreven door Salih Türker
.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X